NADALJEVALNI TEČAJ

Poglabljanje čuječnosti
(Interpersonal Mindfulness Program)

Nadaljevalni tečaj čuječnosti (IMP)

Krepitev prisotnosti v odnosih s pomočjo vadbe čuječnosti / meditacije v dialogu.

Osem-tedenski nadaljevalni program čuječnostne meditacije.

Ljudje smo odnosna in komunikativna bitja. Naši odnosi so lahko tako velik vir radosti in izpolnjenosti kot tudi stresa in bolečine.

Vas zanima kako:

  • povečati zavedanje v vsakdanjem življenju?
  • obvladati svojo reaktivnost sredi medosebnih stresnih situacij?
  • narediti prostor za prijaznost do sebe, drugih in do skupnega v odnosu?
  • ohranjati notranje ravnovesje in zavedanje v prijetnih in neprijetnih odnosih?

To in več boste spoznali na izkustvenem programu Medosebna čuječnost (IMP), ki predstavlja nadgradnjo uvodnih tečajev in poglobitev prakse čuječnosti.

S pomočjo vodenih meditacij in vaj v dialogu, se učite opazovati umske in čustvene vzorce, ki so v običajni komunikaciji (in samostojni meditaciji) nedostopni vašemu zavedanju.

Program temelji na inovativni in strukturirani medosebni praksi meditacije, ki pomaga krepiti in ohranjati pozornost in čuječnost, medtem ko smo izpostavljeni izzivom človeških odnosov.

Tako v varnem okolju sistematično gojimo nove načine odnosa s sabo in drugimi.

Cilji programa:

  • Poglobitev vadbe čuječnostne meditacije in vnašanja čuječnosti v vsakdanje življenje!
  • Spoznavanje in redna vadba smernic za večje zavedanje v komunikaciji.
  • Prepoznavanje vzorcev in načinov s katerimi reagiramo na stres in tesnobo v odnosu.
  • Gojenje koristnih in opuščanje nekoristnih prepričanj in vedenj.
  • Raziskovanje načinov globljega poslušanja sebe in drugih.

Program vzpodbuja redno naslavljanje medosebnega stresa s pomočjo krepitve zavedanja, čustvene stabilnosti in miru. Z njim krepite veščine, ki pomagajo pri večji vključenosti v življenje, boljšem srečevanju z izzivi, ki se porajajo v družbenih stikih in odnosih z drugimi, ter izkustvu večje notranje in medosebne svobode.

Vtisi udeležencev >

Lokacije in termini

LJUBLJANA

SATI Center za čuječnost, Ul. Jožeta Jame 12, LJ (prostori City joga centra)

Začetki naslednjih terminov:

SREDA (LJ): 15.1. – 12.3.2025 (17.30-20h) PRIJAVNICA

Predviden datum ‘celodnevnega’ srečanja je nedelja 2.3.2025. 

Tečaj vodi Robert Križaj.

Cena tečaja

Cena osem-tedenskega programa IMP, ki lahko poteka tudi v obliki treh mesečnih srečanj, je 270 EUR (25 šolskih ur + celodnevno srečanje).

Cena vključuje udeležbo na osmih rednih srečanjih (ali treh mesečnih), neomejeno ‘celodnevnih’ srečanj in materiale za vadbo doma ter udeležbo na redni vadbi joge po metodi Iyengar 1x tedensko v času trajanja tečaja.

Vtisi udeležencev

"Program mi je koristil, ker sem se začela bolj zavedati svojih notranjih dialogov in vzgibov za govorjenje. Bolj se zavedam spremljajočih čustev in imam več sočutja tudi do sebe. Prvič sem res občutila, kako je, če sem prijazna do sebe in se sprejemam, tudi ko so prisotni tesnoba, obsojanje in jeza."
Čuječnost v odnosu IMP
"Program mi je koristil v komunikaciji s sodelavci in nadrejenimi. Največjo korist pa je prinesel v razmerje z mojim možem, kjer uspem ohranjati več zavedanja in s svojim odzivom ne vzpodbujam konflikta. Bolj sem prijazna do ljudi in bolj vidim, kdaj so drugi zraven mene v težavah. Ponudim jim priložnost, da jim prisluhnem in tako veliko doprinesem h kvalitetnejšemu odnosu (še posebej z otroci, možem in prijateljicami)."
Čuječnost v odnosu IMP
"Ko sem prišla na tečaj sem bila ujetnica odnosov v družini, ki so imeli negativen prizvok. Tekom programa sem v odnosu do mame popolnoma spremenila pogled - kot bi gledala nanjo z drugimi očmi. Tega sem zelo vesela, saj je vzdušje v hiši drugačno - zdaj šele vidim, koliko sem tudi sama doprinesla k negativni komunikaciji."
Čuječnost v odnosu IMP
"Program mi je na nek način omogočil, da ne prevzemam vse odgovornosti za konflikte v odnosih. Pojavlja se mi manj občutkov krivde in to je zame velik korak. Manj časa si vzamem za ljudi, ki mi jemljejo veliko energije, a preden si ga, gre zavestno v kontakt, tako kot smo se učili na programu."
Čuječnost v odnosu IMP
"Prišla sem predvsem zaradi odnosov v družini. Največja sprememba je v tem, da velikokrat ne reagiram več na način, ki pripelje do spora. Nimam več potrebe po dopovedovanju, kar se mi zdi izjemno. V pogovorih sem veliko bolj osredotočena na celoto, ki mi jo sogovornik sporoča, tudi na njihove potrebe. Istočasno menim, da sem bolj iskrena , oz. da imam manjšo potrebo po ustvarjanju vtisa."
Čuječnost v odnosu IMP
"Program je koristen, ker človeka ozavešča in ga prebuja za zares pomembne stvari v življenju. Nikoli nisem na primer videl meditacije kot doprinos skupnosti, a v tem smislu je. Program mi je koristil pri usmerjanju pozornosti na določene sestavine življenja, ki omogočajo razrast notranjega človeka, zavesti in dobrobiti."
Čuječnost v odnosu IMP
"Bolj sem postal pozoren na kvalitetno druženje, ki mi je postalo bolj pomembno. Površnega ne jemljem več tako resno. Manj se razburjam."