Delavnice

UVOD V PRAKSO ČUJEČNOSTNE MEDITACIJE V DIALOGU

(vikend meditacijski odmik, 2. – 4. JUN, 2023, v Ljubljani)

Insight Dialogue Retreat – An Introduction to Relational Insight Meditation
Vodita: Fabio Giommi, PhD in Antonella Commellato, MA

Združitev lastne prakse in čuječnostne meditacije v odnosu.

Urnik: PET 18-21, SOB 8-19, NED 8-13
Javna predstavitev: PET 18-20
Lokacija: SATI CENTER (City joga), Ul. Jožeta Jame 12, 1210 Ljubljana-Šentvid
Prijave sprejemamo do 15.5.2023.

Delavnica bo potekala v angleščini. Navodila za vadbo bodo po potrebi prevajana v slovenščino, vadba v dialogu pa poteka v slovenščini.

Odmik je namenjen:

  • vsem, ki vas zanima relacijska praksa meditacije in imate predhodne izkušnje s čuječnostno meditacijo (npr. odmiki v tišini, Vipassana, osem-tedenski treningi čuječnosti kot so MBSR, MBCT in podobni).
  • psihoterapevtom in strokovnjakom, ki delajo z ljudmi, imajo razvito lastno prakso čuječnostne meditacije ter jih zanima poglabljanje sposobnosti za meditativno zavedanje v odnosu.

Petkovo brezplačno predavanje

Prvi dve uri odmika PET, 18-20h, bosta namenjeni predstavitvi in pogovoru o metodi. Nanju ste vabljeni vsi, tudi tisti, ki se odmika ne boste udeležili. V tem delu bodo obravnavane teme: relacijska meditacija, trije temelji Meditacije v dialogu, ‘prisotnost v odnosu’ za psihoterapevte in povezava s protokolom čuječnostne meditacije v odnosu.

Osrednja tema

Osrednja tema odmika bo raziskovanje doživljanja sebe v odnosu. Zanimala nas bo izkušnja kontakta, odnosov, drugega, pričakovanj, nezadovoljstva, želja in hrepenenj. Ter možnost razvijanja in zorenja večjega razumevanja, uravnovešenosti in svobode skozi prakso. Pri tem nas podpira praksa relacijske čuječnostne meditacije.

Urbani odmik bo potekal v tišini, razen v času strukturiranih obdobij čuječnostne meditacije v odnosu. Vključuje sedečo meditacijo v tišini, čuječe gibanje in, v največji meri, dialog z drugimi ob podpori vodenih kontemplacij.

Navodila za vadbo bodo v angleškem jeziku z možnostjo prevoda. Vadba v dialogu lahko poteka v slovenskem. Gre za izjemno priložnost vadbe pod vodstvom dveh od le ducata polno certificiranih učiteljev te metode na svetu. Več o metodi: www.metta.org

Vodji tečaja

FABIO GIOMMI, PhD in Clinical Psychology, Psychotherapist, Insight Dialogue Teacher

Fabio is the director of NOUS – School of Specialization (PsyD) in Mindfulness-oriented Cognitive Psychotherapy (Milano), which offers the post degree four-year training (needed in Italy to become a licensed psychotherapist). He has studied and researched clinical, neuroscientific and philosophical aspects of mindfulness at Radboud University Netherlands (1998-2014) as a senior researcher. He has been one of the first to introduce mindfulness-based interventions in Italy, and is the founder of the first Italian association devoted to mindfulness. Fabio teaches MBSR, MBCT and other MBI’s. With Antonella, he designed and started the first Mindfulness Professional Training in Italy to qualify mindfulness Instructors. They have trained more than 200 instructors since.

He is a faculty member of Metta’s Relational Insight Meditation Program, and teaches retreats, daylongs, and weekly Insight Dialogue practice groups. He has been trained by Gregory Kramer since 2008 and practises in Vipassana and Advaita Vedanta tradition.

ANTONELLA COMMELLATO, MA in American & English Literature and Poetry, professional counsellor, Insight Dialogue Teacher.

Antonella is trained by Gregory Kramer and teaches retreats, daylongs and guides weekly Insight Dialogue practice groups. She leads Dharma Contemplation groups, MBSR, Interpersonal Mindfulness, & other mindfulness-based programs. She co-designed and teaches Italian Foundational Mindfulness Professional Training and has developed a center for MBI’s and Insight Dialogue groups in Milan, Italy. She practises in Vipassana and the Advaita Vedanta (non-dual) tradition. She leads Advaita Vedanta weekly study and meditation groups.

Cena, dodatne informacije in prijava

Cena: 50 eur + prispevek za učitelja (Dana)

Cena vključuje potne stroške in bivanja učiteljev ter stroške povezane z organizacijo in prostorom. Plačate jo ob prijavi in s tem rezervirate mesto na odmiku.

Cena ne vključuje prispevka za oba učitelja, ki ga – v skladu s tradicijo in smernicami Meditacije v dialogu  – poravnate v obliki donacije na koncu odmika. Več informacij o predlagani višini prispevka (Dana) prejmete ob informativni prijavi oz. izraženem interesu za odmik. Dana je praksa sama zase in del odmika, zato prosimo preberite spodnji tekst o tej praksi.

Dodatne informacije in prijavainfo@sati.si / 041 356 432 (Robert) / Število mest je omejeno.

Dana – darovanje kot del prakse meditacije

V tradicijah čuječnostne meditacije (Insight Meditation / Vipassana) in meditacije v dialogu (Insight Dialogue) učitelji ne prejmejo vnaprej določenega plačila za čas in energijo, ki ju vložijo v prenos učenja. Udeleženci so vabljeni, da po prosti presoji (anonimno) prispevajo z donacijo na koncu odmika. V te namene bodo na voljo kuverte. Za udeležence pomeni prispevek v obliki Dane prakso gojenja velikodušnosti in dajanja, kot tudi dejanje moralne vzajemnosti. To je praksa, ki zmanjšuje pretirano ukvarjanje s samim seboj in v naša dejanja vključuje dobrobit drugih. Znesek, ki ga lahko ponudite, je odvisen od osebnih zmožnosti in razpoložljivosti, zato ni ‘pravega’ zneska. Vsak udeleženec je vabljen, da se na darovanje odzove z občutkom pravičnosti in vzajemnosti. Praksa Dane je sestavni del izkušnje odmika.

''Beautifully written and elegantly structured, Insight Dialogue (knjiga), unpacks and enriches practices for extending and deepening our awareness of social interactions in all their complexity, with all their shadow, pain, and promise, in the service of authentic freedom and the humbling realization of deepest connection.'' Jon Kabat-Zinn, 2007