UVODNI TEČAJ

Čuječnost in celostno obvladovanje stresa (MBSR)

Termini >     Cene >    Vtisi udeležencev >

Opis tečaja

Razvijanje čuječnosti je ena izmed najučinkovitejših metod soočanja s stresom

Osem-tedenski uvodni program čuječnosti (MBSR) je najstarejši in eden najbolj učinkovitih in raziskanih treningov čuječnosti za odpravljanje stresa in izboljšanje počutja. Temelji na razvijanju in uporabi čuječnosti (poseben način zavedanja in posvečanja pozornosti našemu trenutnemu doživljanju: brez sodb, z radovednostjo in prijaznostjo) v vsakdanjem življenju. Na podlagi tega programa so nastali vsi drugi 8-tedenski in podobni treningi čuječnosti.

Program je oblikovan tako, da pomaga pri učenju novih načinov soočanja s težkimi čustvi, razpoloženji in fizičnimi občutki. Sestavljajo ga:

  • vodene vadbe različnih vrst čuječnostne meditacije (mindfulness meditation),
  • nežne raztezne vaje in čuječnostno gibanje (mindfulness yoga),
  • skupinski dialog in diskusija s ciljem večanja zavedanja v vsakdanjem življenju,
  • posamezniku prilagojena navodila in
  • navodila za delo doma in uporabo naučenega v vsakdanjem življenju.


Namen (čuječnostne) meditacije je prebuditi sposobnost izkušanja polnosti lastnega življenja.

Vadba čuječnosti pomaga videti stvari na drugačen, svež način in poveča občutek zaupanja v to, da nam je na voljo več možnosti in več moči za soočanje z različnimi življenjskimi izzivi.

Večina preteklih udeležencev MBSR programa poroča, da so bili deležni dolgoročnih učinkov, kot na primer:

  • več energije in entuziazma,
  • večje sposobnosti sproščanja,
  • povišane samozavesti in
  • povečane sposobnosti obvladovanja stresnih situacij.


V tujini ta program poteka od leta 1979 pod imenom MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction). Je znanstveno raziskan, uporabljan tudi v bolnišnicah in v terapevtske namene ter ga učijo na Medicinski fakulteti Univerze v Massachusets-u (Umass) v ZDA.

Učitelj sem se izobraževal pod vodstvom utemeljiteljev programa MBSR in glavnih protagonistov razvoja čuječnosti v svetu, dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Sakija Santorellija ter njunih učencev na CFM (Center for Mindfulness, ZDA).

Lokacije in termini

LJUBLJANA

SATI Center za čuječnost, Ul. Jožeta Jame 12, LJ (prostori City joga)

Datumi naslednjih terminov Uvodnega programa čuječnosti (MBSR):

SRE17.30–20 (25.SEP – 27.NOV24) PRIJAVNICA

ČET17.30–20 (21.NOV’24 – 23.JAN25) PRIJAVNICA

SRE10.30–12.30 (20.NOV’24 – 22.JAN25) PRIJAVNICA

ČET17.30–20 (6.MAR – 24.APR25) 

Prijava obvezna!

V času udeležbe na 8-tedenskem tečaju se lahko (brezplačno) pridružite tudi redni vadbi joge (1x tedensko) na isti lokaciji oz. on-line, v terminih, ki bodo objavljeni naknadno. Datumi celodnevnega (6h) srečanja, ki je del programa, so: 26.10.2024, 21.12.2024 in 12.4.2025  .

Tečaje vodi Robert Križaj, edini potrjeni učitelj programa MBSR v Sloveniji.

Datume spoznavno-osvežitvenih delavnic čuječnosti najdete tukaj.

Po opravljenem temeljnem tečaju ste vabljeni na nadaljevalne tečaje.

Cena tečaja

Cena osem-tedenskega programa MBSR je 280 EUR (250 EUR dopoldanski termin) (27 šolskih ur + celodnevno srečanje 8 šolskih ur).

Nekaj mest na skupino je na voljo tudi po ceni 220 EUR (200 EUR dopoldan) (študenti do 26 let brez redne zaposlitve, upokojenci, brezposelni ter tisti, ki si osnovne cene ne morete privoščiti – največ dva na skupino).

Programa se lahko udeležite večkrat in tako osvežite in poglobite izkušnjo.

Cena vključuje udeležbo na osmih rednih srečanjih in neomejeno celodnevnih srečanj, avdio in video posnetke za vadbo doma ter (neobvezno) udeležbo na redni vadbi (čuječnostne) joge po metodi iyengar 1x tedensko v času trajanja tečaja MBSR. Obvezna literatura (z navodili za delo doma med posameznimi srečanji) je knjiga Čuječnost, trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju (Robert Križaj, Mladinska knjiga, ponatis 2021 in 2023), ki jo lahko ob vpisu na tečaj kupite tudi pri nas po posebni ceni 20 EUR (MPC=30 EUR).
Vadba doma, med posameznimi srečanji, je ključen del tečaja.

Čuječnost-vtisi udeležencev

Vtisi udeležencev

“Bolj sem sproščena, bolj umirjena, manj me je strah prepuščanja; bolj zaupam sebi in življenju nasploh, saj sem bistveno bolj v stiku s seboj kot sem bila. Program brez zadržkov priporočim vsakemu, ki ga zanima delo na sebi, oz. tistemu, ki si želi narediti nekaj zase, se naučiti obmirovati tudi v trenutkih največje turbulence, ko se je še posebej pomembno zbrati in opreti na lastne/notranje moči. Svoj notranji glas najbolje slišiš ko ustvariš tišino v sebi, ko um obmiruje in preprosto bivaš” – Jasna

“Meditacija, kakršno smo prakticirali na tem tečaju, je bila zelo pozitivno odkritje zame. Je opazovanje in odkrivanje samega sebe, pot vase, in kot taka mnogo več kot sredstvo za  sproščanje ali kaj podobnega. Vadba mi je spremenila življenje na bolje in nameravam z njo nadaljevati tudi po koncu tečaja.” – Kristina, Ljubljana (ocena pomembnosti tečaja: 10/10)

“Prišla sem do spoznanj, ki jih nisem pričakovala. Spoznala sem se bolj, kot sem mislila, da se bom. Od analitičnega opazovanja sem uspela priti bolj v doživljanje. Postala sem bolj odprta, iskrena, mehkejša – z vsakodnevnim poskušanjem prepustiti se, pustiti življenju da teče, biti. Vse to se je kmalu začelo poznati v odnosih, tako privatnih, kot službenih, saj so osebe na moje ‘drugačne’ reakcije reagirale drugače kot prej, pravzaprav je dostikrat prišlo do bolj konstruktivnih, produktivnejših diskurzov, nekateri odnosi so prešli na drugačno raven. Dosti stvari se je izkristaliziralo, pokazalo v drugi, pravi luči. Obenem je bilo vse skupaj visoko profesionalno in predano izvedeno, že to je bil poseben, svojevrsten užitek,
pač ‘butična’ zadeva.” – Vita iz Ljubljane (9/10)

“Zame  je bil tečaj izredno pomemben, saj mi je pokazal način, kako sem lahko  sama s sabo, kako se rešim slabe vesti, da ne delam nič za druge in dojamem, da  preživljanje časa sama s sabo, razmišljanje o stvareh, ki jih počnem v tem  trenutku ni nepomembno in nekoristno. Sedaj namreč razumem, da na ta način  doživim več, na ta način naredim filter za nepomembne in pomembne reči, na ta  način znam tudi umiriti um, ko ta začne begati in noreti, hkrati pa sprostiti  telo, ko tega zagrabi krč zaradi psihične napetosti.”

“Tečaj me je začel tako preoblikovati, kot si ne bi nikoli mislila. V vsakdanjik sem spet vključila svoje telo. Zaznavam ga močno, postalo je moj kompas v viharjih življenja. V medosebnih odnosih si puščam prostor, svobodo, preden se odzovem, kar je privedlo do mehkejšega delovanja tako doma, kot v službi. Šele sedaj se zavedam kako na silo sem delovala ves ta čas, vse je šlo skozi um, telo pa je zbolevalo – dobesedno. Čutim, da je življenje res b mojih rokah oz. v mojem telesu. Tako rada se še nisem imela. Iskrena hvala!” – Karmen, Novo Mesto (10/10), dec16

“Začela sem ljubeče disciplinirano in redno skrbeti zase. To je to, kar sem potrebovala in kar mi je prišlo v navado. Redno ozaveščanje svojega stanja v tu in zdaj je pomembno tako za moje osebno življenje kot za prihodnje delo v psihoterapiji.” – N., Ljubljana (8/10)

“Naučila sem se opazovati  in čutiti telo, in kar je bolj pomembno, sem se naučila razlikovati med  pomembnimi in nepomembnimi opravili oz. so v trenutkih, ko sem zares čuječa,  vsa opravila manj pomembna, kot moje dobro počutje (tega prej nisem znala razumeti  oz. prakticirati in me je razžiralo). Zaradi tega tečaja tudi bolj razumem  namen joge, ki sem ga prej napačno dojemala. Aja, pa še ena zares pomembna  stvar je – velikokrat se spomnim besed. >Sprejmi se takšna, kot si, saj si  takšna že v tem trenutku in je to del tebe oz. tvojega življenja<. Tudi v  trenutkih, ko mi je težko, se tako vrnem na realna tla in lažje rešim iz  oprijema težkih mislih in obremenjujočih občutkov.” – Karin (10/10)

“Tečaj mi je bil izredno pomemben. Zdaj bolje razumem pomen in učinke vadbe. Lažje ozavestim misli, občutke, čustva – se jih zavem in vem kako izstopiti iz vlaka avtomatskega pilota. Vesela sem spoznanja, da je misel le misel, ni resnica, da jo lahko le opazujem in ne pustim, da me ‘poje’. Tudi to, kako situacije postanejo drugačne, če sem čuječa, pojavijo se druge poti. Zame pomeni to kot neke vrste recept. Hvala, Robert, zanj!” – Mateja, Ljubljana (10/10)

“Nisem imela konkretnih pričakovanj o tem, kako naj bi tečaj izgledal; vendar vsekakor nisem pričakovala tako globokih sprememb. Program je zato popolnoma izpolnil moja pričakovanja, ker sem v osnovi dobila možnost, da sama uravnavam stres v svojem življenju; poleg tega pa še številne druge prednosti tečaja.  Voditelj je tudi vodil tečaj zelo strokovno in profesionalno z veliko mero potrpežljivosti. Imela sem občutek, da mu je vsak tečajnik zelo pomemben in prav tako tečajnikov napredek. Vsakemu je posvetil toliko časa, kolikor je bilo potrebno. Zdelo se mi je, da je tudi vložil veliko truda v pripravo tečaja in osebne note. Vse to je dodatno vplivalo na mojo motivacijo, da izvajam redno vaje, tudi kadar mi ni bilo do tega. Tečaj je bil zame zelo intenziven, zato upam, da mi bo uspelo ohraniti motivacijo za redno vadbo. Hvala Robert, dobila sem dosti več od pričakovanj. Meni je bilo super.” – Helena Weilguny, specializantka psihoterapije (10/10)

“To je bilo obdobje kar nekaj odločitev. S pristopi, ki sem se jih naučila na tečaju sem lažje sprejemala odločitve. Vsakič, ko sem vadila, je bil to mir zame v kaosu dneva in tedna. Ponedeljki in sploh sobota, ko smo bili skupaj cel dan, so bili zame nagrada. Naučila sem se bolj opazovati sebe, svoje počutje in občutke. Ko bi včasih od skrbi premlevala, kaj naj storim, sem si dala možnost vadbe – misli so sicer vihrale a vedno se je skristaliziralo kaj si želim. Všeč mi je bilo, ko smo poleg čudovitih usmeritev slišali tudi tudi navdihujoče pesmi / misli. ‘A se bo svet podrl, če to ne bo narejeno?’ – enostaven stavek, ki mi veliko pomeni, čeprav sem ga že prej slišala. Delavnica je res korak k sebi in upam, da se bo čim več ljudi odločilo za to pot.” – Jožica, 26, računovodja (10/10)

“V teh 8-ih tednih sem postal mirnejši, z manj eksplozivnimi reakcijami,
predvsem pa se bolj zavedam sebe, svojih misli, čustev, telesnih občutkov in
povezave med njimi. Poleg tega smo imeli zelo kvalitetnega učitelja, ki mi
je znal približati čuječnost kot pomembno stvar pri umirjanju uma,
amortiziranju stresa ter s tem izboljšanju kvalitete življenja ter telesnega
zdravja.” – Tomaž (10/10)

“Pomembna so zame nekatera spoznanja, do katerih sem prišla o sebi – s
pomočjo tega tečaja in vaj na tečaju. S tega vidika je tečaj zame pomemben,
marsikaj sem ozavestila. Zadovoljna sem, da sem se vključila, sicer ne bi
imela te izkušnje. Zadovoljna sem tudi s tvojim načinom vodenja, Robert.
Hvala! Za več pomena, pa bi bilo potrebnega več mojega dela. Cilje glede
tečaja sem uspela izpolniti.Vsak dan znova slišim tvoj glas ‘Nikoli ni
prepozno, da začneš.’ Z vdihom, izdihom.skleneš krog.” – Jasna, Ljubljana
(7/10)

“Tečaj je bil zadnji izvoz pred tem, da se mi resno zmeša. Vrnil me je nazaj
v realnost, čeprav tega nisem pričakovala, imela sem rahel predsodek, da bo
drugače. Želela sem si ugotoviti, kaj si želim, ali vse kar počnem še odraža
mene? Ali vse, kar počnem, počnem zaradi tega, ker se spodobi? Kaj mi je res
pomembno? Sicer nisem dobila končnih odgovorov na vsa ta vprašanja, vendar
se počutim bolj močno, ne reagiram več tako stresno in čustveno na
neprijetne dogodke. Spet lahko mirno spim in spet si upam pomisliti na
prihodnost. Prej je bila to tabu tema, o tem nisem govorila.” – Helena, 29
(10/10)

“Tečaj je bil zame izredno pomemben, saj sem dobila ‘ključne informacije v
obdobju svojega življenja, ko sem jih najbolj potrebovala. Dobila sem pomoč
in usmeritev, kako se sprostiti, biti bolj čuječa, osredotočena, se bolje
zavedati sebe in svojih reakcij in biti sposobna večjega sprejemanja sebe in
drugih. Prijetna skupina, občutek sprejemanja, neagresivne komunikacije in
miru. Pomembna spoznanja o tem kako vidim svet in sebe.” – Adelina (10/10)

“Tečaj mi je pomagal pri zmanjšanju bolečine v telesu, pokazal mi je, kako
se duševne napetosti odražajo na telesu, dal mi je orodje/znanje, da bom
znala ohranjati zbranost in čuječnost.” (9/10)

“V tečaj sem se vpisala, zaradi zdravstvenih težav, ki so bile posledica
stresa. Zaradi tečaja sem začela razmišljati na drugačen način, kar mislim,
da mi bo pomagalo pri mojih težavah. Hvala še enkrat!” (9/10)

“Dan preživim bolj umirjeno, ne  hitim več, več razmišljam o stvareh, ki jih
delam in o njihovem smislu. Ne  sekiram se več, če kaj ne opravim do roka.
Zdi se mi, da se bodo z mojo  umirjenostjo rešile tudi moje težave.” – Nada,
Kranj (10/10)

“Naučila sem se, da si lahko  pomagam v stresnih obdobjih, da obstaja način,
kako lahko premagam marsikatero  stisko. Ta tečaj je v meni prebudi že nekaj
časa nazaj zaspalo željo biti sama  s seboj, v miru s svojimi mislimi. Na
določene dogodke in misli lahko gledam  drugače, na take kot so, minljivi.”
– Atina (9/10)

“Premagovanje bolečin in boljša  gibljivost sta očitni. Naučil sem se
planiranja in načrtovanja časa in dela,  ter doslednosti izvedbe. Moje
življenje se je zelo spremenilo, s tem pa tudi  odnosi v družini. Na bolje.”
– Miro (9/10)

“Bolj sem povezana sama s sabo –  moje misli so jasnejše, bolje obvladam
negativna čustva in življenje sprejemam  tako kot je.” – Sonja (8/10)

“Prvič v življenju sem se  udeležila tečaja, kjer sem se toliko časa
posvečala sebi, s poudarkom na  občutkih, zaznavah tukaj in sedaj. Do sedaj
sem si vedno razložila stvari s  pomočjo uma, zaradi česar sem pred leti
zbolela (misli se mi niso ustavile).  Sedaj lažje sprejemam trenutno
situacijo, brez vnaprejšnje dramatizacije. Sem  bolj v stiku sama s seboj!”
– Melita (8/10)

“Nekako se pomirjam s seboj, ne  razmišljam o preteklosti. Začela sem si
jemati čas zase. Postala sem bolj  ‘mehka’ oseba” – Zdenka (8/10)

“Ne delam več vsega avtomatsko,  ampak se vsega v večji meri zavedam” – Tina
(9/10)

“Tečaj mi je dal načine za  umirjanje svojih misli in sposobnost da znam
enostavno samo biti in uživati v  sedanjih trenutkih. Prva stopnica pri
spreminjanju pogleda na svet in sebe je  za mano.” – Andreja (9/10)

“Tečaj mi je pomagal, da sem  ohranila stik s seboj in da sem sposobna
videti stvari take kot so in jih take tudi sprejeti.” – Vera (10/10)

“Spoznala sem veliko novih in  uporabnih metod ter ugotovila, kako
vzpostaviti boljši stik s sabo. Tečaj mi je  pokazal kaj v življenju
pogrešam in kaj zamujam.” – Alenka (8/10)

“V moji glavi se je zgodil velikanski premik in ko sem se ta teden srečala z
bivšimi sodelavci, so opazili, da sem čisto drugačna – oziroma zdaj sem
naravna in odprta, prej sem bila zadrgnjena od stresa.
Kar nekaj svojih prijateljic sem navdušila za program, zato upam, da bo tudi
v naslednjem terminu vse zasedeno oziroma, da bo vedno več takih, ki bodo
delali na sebi. Pojavlja se mnogo instant različic katerih učinek pa tako
hitro zbledi, kot je prišel.
Edina prava pot je res delo na sebi in to vsak dan, vsak trenutek.” – Zdenka

“Želel sem dobiti tehniko, ki bi mi pomagala pri mojih težavah in jo tudi
dobil. Pomembno je bilo vodenje, kako to tehniko uporabljati, da bo učinek
čim večji. Pomembno se mi zdi tudi delo v skupini, ki predstavlja dobro
motivacijo in možnost videnja problemov, ki nas pestijo tudi z drugih
vidikov.”- (8/10)

“Ugotovila sem, da imam lahko veliko več kontrole nad svojim življenjem, kot
sem mislila.
Čutim neko stabilnost, ki je prej nisem.
Lažje sprejemam stvari, tudi težke (npr. izguba službe), pravzaprav sem
presenečena, kako mirna sem in stabilna, ne obremenjujem se po nepotrebnem s
prihodnostjo.
Odnosi so boljši, čeprav že prej niso bili slabi.
Veliko bolje se počutim, bolj pomirjeno, stabilno, bolj zaupam vase.
Res enkratno orodje, vem, da ga bom zelo uporabljala.” – Martina (10/10)

“Na stresorje (zunanje) velikokrat ne odgovarjam več s stresorji
(notranjimi).
Naučil sem se vsaj delno sprejemati tudi negativne občutke (oz. sem dojel,
da ni pozitivnih in negativnih občutkov, so samo občutki.
Tečaj mi je dal upanje za spremembo oz. sprejemanje samega sebe.” – Viktor
(10/10)

“Pred tečajem sem se počutila izpito – brez energije, utrujeno, ujeto v iste
cikle podobnega reagiranja iz katerega nisem znala ven – čeprav sem se
zavedala, da me uničuje. Zdaj se ne počutim več brezizhodno. Vidni so koraki
napredka. Žalost ni treba, da je neprijetna ampak le trenutno čustvo, in
bolečina le trenutni občutek. Zato sta ok in jaz sem s tem ok.” – Tjaša
(9/10)

“S pomočjo tečaja sem se začela zavedati, kako močan um imam in kako je res
gospodar mojega življenja. S pomočjo tehnik, ki sem se jih na tečaju
naučila, bom poskušala biti večkrat v tem trenutku in pokazati umu, da ni on
´ta glaven´. Ni mi žal, da sem se udeležila tečaja, ki mi je dal nek nov
vpogled na svet okrog mene in kako ga lahko doživljam.” – (10/10)

“Tečaj je bil zame zelo pomemben (9/10), ker sem uspela vsaj delno ne
povzročati sama sebi stres, se gnati in padati v začaran krog negativnih
misli. Ker sem dobila izkušnjo  polnega čutenja sebe v tem trenutku in se
zavedela, da je to čutenje v vseh pogledih lepše in  bolj polno, kot
fiktivno čutenje v mojem domišljijskem svetu.”

“Tečaj je prišel kot strela z jasnega v obdobju, ko sem to zelo rabila, da
se soočim z nekaterimi svojimi željami / cilji.
Opažam pozitivne spremembe na sebi. Počasi mi uspeva odvajati se od
impulzivnega odziva na negativne dražljaje.
Skupina motivira na nek način, da sem se spomnila, da nisem ena redkih, ki
je ujeta v določene vedenjske vzorce.” – (10/10)

“Spoznala sem, da je mnogo mojih težav v življenju bilo posledica udinjanja
svojim mislim.
Zdaj vem, da misel še ni dejstvo. Vem, da sem lahko gospodar svojega uma in
to želim biti. Vidim pot.” – (10/10)

“Sedaj vem, da obstaja pot oz. način, kako globlje poskrbeti zase, samo čas
si moram vzeti in delati, delati na tem, da bom začela skrbeti tudi zase, ne
samo za druge.
Na tečaju sem dobila orodje oz. znanje, ki mi ustreza in, ki ga potrebujem.
Sedaj je vse odvisno od mene! Upam, da se imam dovolj rada, da ga bom
uporabila.” – (8/10)

“Tečaj mi je bil zelo pomemben (9/10), ker se videla ‘stvari’ iz druge
perspektive (drugačna meditacija, drugačna vadba, drugačen pristop do
sproščanja in zavedanja)”

“Tečaja sem se udeležila v obdobju, ki je bil zame zelo stresen in mi je
pomenil neke vrste ‘rešitev’ problemov oz. orodje za uspešno reševanje
stresnih situacij.
Tečaj mi je postopoma dal moč za soočanje z neprijetnimi dogodki in
konfliktnimi ljudmi in mi tako olajšal življenje =)” – Ajda (10/10)

“Bolj sem se začela zavedati svojega odnosa in čustev do sebe; sprejemati
sebe.
Ne trudim se več spreminjati (prepričevati, vlagati energijo) drugače
mislečih ali negativnih ljudi- taki so!
Učim se obvladovati stresne situacije” – Špela (10/10)

“Definitivno sem čutila spremembo na pozitivno. Glede tega pohvale učitelju
in tečaju. Dejansko sem dobila in formacije in znanja, ki mi pomagajo pri
vsakdanjem življenju.” – Alenka (7/10)

“Ta tečaj mi je dal možnost in načine, kako lahko začnem bolj zavedno
doživljati sebe ter svojo okolico. Kako na ustrezen način, zavedno reagirati
na neprijetne komunikacije.
Dana so vsa orodja in navodila, kako uresničiti zadane cilje.
Nekako sem bolj začutila sebe, razvila bolj prijazen odnos do sebe in tudi
bolj čuteč odnos do svoje okolice z več zavestne pozornosti in tolerance v
medsebojnih odnosih. Ta tečaj je bil zame pomemben in hvala za vse.” –
Radenka (10/10)

“Spoznal sem kako moj um deluje, s čim se ukvarja in kako ga lahko obvladam.
Spoznal sem kako lahko prekinem destruktivne vzorce.
Znam se posvetiti sebi.” – Uroš (10/10)

“Meditacija prinaša novo kvaliteto globljega zavedanja (samozavedanja) v
moje življenje.” – Mojca (9/10)

“Tečaja sem se udeležila zaradi nekajletnega stresa, ki je začel načenjati
moje zdravje. Tukaj sem pridobila zaupanje, da lahko izboljšam svoje zdravje
in počutje.
Najbolj me veseli, da sem se naučila meditirati, kar mi je prej
predstavljalo velik problem.
Hvala za odlično vodenje tečaja.” – (9/10)

“Tečaj mi je pomagal začeti produktivno reševati osebne stiske in težave. S
pomočjo meditacije sem prvič uspela vzpostaviti stik s svojo čustveno
platjo. Pričela sem tudi doživljati, ozaveščati čustva, delati z njimi.
Obenem mi je pomagal ta tečaj tudi bolje spoznati sebe, pogledati nase ‘od
daleč’. S tem sem se začela bolje zavedati stvari, ki se mi dogajajo v
življenju in svojih reakcij nanje. Z gotovostjo lahko trdi, da se imam bolj
rada in  se bolj sprejemam, kot pred tečajem. Pojem ‘ljubiti samega sebe’,
je dobil čisto nov pomen.” – Mateja (10/10)

“Tečaj mi je prinesel nova spoznanja o sebi, o mojih vzorcih, ki so pomembna
za to, kako naprej, a bo potrebno še delo na sebi. Dobila sem lastno
izkušnjo umirjenega uma, več energije in večjo efektivnost. Pogosto
pripeljem pobegle misli nazaj, v tukaj in sedaj. Večkrat prej razmislim, kot
pa nezavedno reagiram. Počutim se bolje, bolj mirno, z več energije, zdi se
mi, da tudi zmorem več, imam več samozaupanja, vere vase.” (10/10)

“Tečaj je bil zame pomemben, ker smo se naučili zavedanja stresnih
dejavnikov in lotili spreminjanja določenih vzorcev vedenja.
Poleg tega, sem začela ločevati med tem kar je nujno in ne tako nujno.” –
Tamara (10/10)

“Tečaju sem se pridružila, ker sem vedela, da potrebujem spremembo, nisem pa
imela orodij in strategije s katerimi doseči svoje cilje. Menim, da sem to
tudi pridobila, kako učinkoviti so, pa je/bo odvisno od mene same.” – (8/10)

“Tečaj je pokazal na negativne vzorce stresnega reagiranja in možnosti, kako
na stres odgovorimo bolj pozitivno. Meditacija me dejansko umirja. Vsi trije
CD-ji so mi koristno vodilo za prakso, vsak po svoje in jih bom
uporabljala.” – Darinka (9/10)

“Spoznala sem, na kakšen način lahko začnem obvladovati stres ali pa
negativna čustva, ki me sicer povsem potegnejo vase in obvladujejo.” –
(7/10)

>Spoznala sem nekaj tehnik, ki jih lahko uporabim v stresnih situacijah.
Dobila sem napotke za delo na sebi v prihodnosti.” – (8/10)

“Tečaj mi je pomagal da sem ozavestila določene vzorce vedenja in prekinila
določene samouničevalne prakse. Imam lepši odnos do same sebe, manj občutkov
slabe vesti, če česa ne naredim.” – (8/10)

“Spoznala sem orodja in tehnike s katerimi bom lahko lažje obvladovala
stresne situacije in izboljšala komunikacijo.” – (8/10)

“Dobila sem uvid v svoje težave. Program mi je dal veliko pozitivnih rešitev
oziroma me je naučil različnih tehnik, s katerimi lahko premagam stresne
situacije in hude tesnobe, ko nastanejo.”, (10/10), dec16

“Glede na že močno izražene zdravstvene težave zaradi stresnih situacij mi
je vpis na tečaj pomenil pot k izboljšanju zdravja, čeprav nisem pričakovala
veliko. Izkazalo se je, da je bila to ena najboljših odločitev v mojem
življenju, ker sem si na ta način odprla pot do sebe – prišla v stik s
seboj, s svojim telesom, občutki, čustvi. Začela sem se zavedati sebe,
dobila voljo do življenja in končno nekaj storiti zase.” – Andreja (10/10),
dec16

“Čeprav se na začetku nisem zavedala in malce dvomila v sam progam, zdaj
vidim, da mi je in bo prišel zelo prav. Naučila sem si vzeti čas zase, se
umiriti in okrepila zavedanje svojih zmožnosti. Tečaj mi je pomagal odkriti
vzorce v mojem vedenju in načinu življenja, ki jih počasi odpravljam
(negativne) oz. krepim (pozitivne). Je začetek novega poglavja v mojem
življenju.” – Katarina (10/10), dec16

“Na tečaj sem se prijavil zaradi vsebine, ki se mi je zdela primerna, da bi
mi pomagala pri vsakdanjem življenju.
Nisem bil podvržen hudim življenjskim izkušnjam, kot nekateri drugi
udeleženci, zato sem bil tu zaradi radovednosti, ki me je pripeljala do
pomembnih ugotovitev o sebi, lastnem telesu, soočanju z negativnimi občutki.
Poslušanje lastnega telesa čez cel dan in zaznavanje sprememb ob ‘kritičnih’
situacijah in odziv na njih je moja totalna zmaga in največja izkušnja
tečaja. Sedeča meditacija pa fantastično orodje za umiritev uma in iskanje
ravnovesja! Velika hvala za neprecenljivo izkušnjo!” – Luka, (8/10), dec16

“Sicer sem precej delal vaje sam doma, s pomočjo knjige Čuječnost [Mark
Williams, Danny Penman; Učila], in sem že takrat čutil, da moram iti na
tečaj, ker bom napredoval. To se je tudi res zgodilo. Tudi tokrat sem
ugotovil, da do določene mere lahko delaš sam, vendar za zares dobre
rezultate pa potrebuješ mentorja.
Tečaj je bil zame izredno pomemben, ker sem se naučil spoznavati svoje
trenutno stanje skozi telesne občutke. Zdi se, kot, da sem se na novo
‘naselil’ v svoje telo in se prvič v življenju pogovarjati z njim. Hvala za
mentorstvo!” – Tomaž, (10/10), dec16

“Način mojega življenja je že začel načenjati moje zdravje – izgorelost,
predstopnja raka na dojkah.
Tečaj mi je pomagal ozavestiti kje sem. Kako delujem. Kakšen odnos imam do
sebe. Do drugih. Naučila sem se izstopiti iz vloge žrtve v aktivno vlogo
delujoče osebe. Naučila sem se kaj pomeni, da se ne poistovetiš s svojimi
čustvi in mislimi, česar prej nisem znala ločiti. Že sedaj mi to pomaga v
vsakdanjem življenju – sem bolj samozavestna, bolje slišim, kaj mi nekdo
govori, kot bi resnično živela bolj zavestno življenje.” – Andreja, Brežice,
(10/10) dec 16

“Osvojila sem način, kako se odmakniti, prekiniti stisko in negativne misli;
se umiriti in potem sprejemati odločitve, se odzvati na situacijo. Zdaj se
bolj zavedam, kako pomemben je prijazen in ljubeč odnos do sebe, do
življenja.” (8/10) dec16

“Tečaj je imel velik vpliv na več področij v mojem življenju, tako
pričakovanih kot nepričakovanih. Počutim se bolj zdravo, mirnejšo, manj
malenkostno. Za manjše nevšečnosti pustim, da gredo enostavno mimo. Tako
bolj uživam v življenju.
Postala sem tudi bolj asertivna. Manj se bojim posledic tega, da izrazim kar
resnično mislim, čutim in si želim.
Mnoge škodljive razvade so mi postale odveč, bolje spim, potrebujem manj
kofeina, več se gibam in v splošnem bolje skrbim zase.
Najbolj pomembno pa je, da so otroci začutili večji mir v meni in so se tudi
sami umirili in postali bolj sproščeni.” – (10/10), dec16