Programi

Nadaljevalni programi čuječnosti

Nadaljevalni programi čuječnosti so nadgradnja temeljnih programov čuječnosti. Prinašajo poglobitev razumevanja in/ali prilagoditev specifičnim ciljnim skupinam.
Čuječnost v odnosu IMP - Nadaljevalni programi čuječnosti
Čuječnost v odnosu IMP

Čuječnost v odnosu (IMP)

Program Čuječnost v odnosu (Interpersonal Mindfulness Program – IMP) je namenjen vsem, ki ste že zaključili nek trening čuječnosti (npr. 8-ted program čuječnosti MBSR ali njemu podobnega) in je njegova nadgradnja. Z njim krepite veščine, ki pomagajo pri gojenju večje vključenosti v življenje, boljšem srečevanju z izzivi, ki se porajajo v družbenih stikih in odnosih z drugimi, ter izkušanju večje notranje in medosebne svobode. 

Program temelji na inovativni in strukturirani praksi meditacije v dialogu (Insight Dialogue), ki jo je razvil Gregory Kramer. Vzpodbuja redno naslavljanje medosebnega stresa s pomočjo gojenja zavedanja, mentalne stabilnosti in miru – skupaj s formalno vadbo meditacije v tišini in vključevanjem teh kvalitet neposredno v naše odnose z drugimi.

Tako kot MBSR, je tudi IMP osem tedenska delavnica, ki vsebuje osem tedenskih srečanjih in eno celodnevno delavnico. 

Cilji tečaja so:

  • Poglobitev vadbe čuječnostne meditacije.
  • Spoznavanje in redna vadba smernic za povečanje zavedanja v komunikaciji.
  • Prepoznavanje vzorcev in načinov na katere reagiramo na stres in tesnobo v odnosu.
  • Gojenje koristnih in opuščanje nekoristnih stanj uma in dejanj.
  • Poglobljeno učenje načinov globljega poslušanja sebe in drugih.


Predpogoj za udeležbo: opravljen tečaj MBSR ali njemu podoben, oz. predhodne izkušnje z meditacijo in učenjem v skupini ter pogovor z učiteljem o primernosti za program.

Meditacija v dialogu (Insight Dialogue)

(urbani meditacijski odmik)

UVOD V PRAKSO ČUJEČNOSTNE MEDITACIJE V ODNOSU

Insight Dialogue Retreat – An Introduction to Relational Insight Meditation
(Fabio Giommi, PhD in Antonella Commellato, MA)

Združitev lastne prakse in čuječnostne meditacije v odnosu.

PET 2. JUN (18h) – NED 4. JUN (13h), 2023

Osrednja tema odmika bo raziskovanje doživljanja sebe v odnosu. Zanimala nas bo izkušnja kontakta, odnosov, drugega, pričakovanj, nezadovoljstva, želja in hrepenenj ter možnost razvijanja in zorenja večjega razumevanja, uravnovešenosti in svobode skozi prakso. Pri tem nas podpira praksa relacijske čuječnostne meditacije.

Namenjen je vsem, ki vas zanima praksa meditacije v odnosu in imate predhodne izkušnje s čuječnostno meditacijo (npr. odmiki v tišini, osem-tedenski treningi čuječnosti kot so MBSR, MBCT in podobni). Namenjen je tudi psihoterapevtom in strokovnjakom, ki delajo z ljudmi in imajo razvito lastno prakso čuječnostne meditacije ter jih zanima poglabljanje sposobnosti za meditativno zavedanje v odnosu.

Gre za izjemno priložnost vadbe pod vodstvom dveh od le ducata polno certificiranih učiteljev te metode na svetu.