O meni

Z vadbo meditacije in joge sem se, po naključju :), srečal leta 1998 v Gvatemali, med potovanjem po Srednji Ameriki. Od vsega začetka je tovrstna celostna in intenzivna vadba za telo-in-um prinašala blagodejne in nenadejane učinke mojemu dobremu počutju in zdravju. Zato sem se kmalu in dokaj zlahka odločil za (prvo) spremembo poklica in z velikim navdušenjem začel prenašati svoje znanje na druge tudi profesionalno.

Vesel sem, da sem programe čuječnosti lahko spoznaval preko glavnih protagonistov razvoja čuječnosti v svetu: dr. Kabat-Zinna in njegovih tesnih sodelavcev. Na začetku leta 2020 je pri založbi Mladinska knjiga izšel moj priročnik o čuječnosti: Čuječnost. Trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju.

Robert Križaj, učitelj čuječnosti

Robert Križaj

Robert Križaj (1973), uni.dipl.ekon., specializant gestalt psihoterapije (SFU), učitelj čuječnosti; edini potrjen učitelj izvornega programa čuječnosti (MBSR Qualified Teacher) in programa Čuječnost v odnosu (IMP) v Sloveniji. 

S področja vodenja programov čuječnosti sem se izobraževal na strokovnih izobraževanjih pod vodstvom utemeljitelja programa MBSR, dr. Jon Kabat-Zinna in njegovih sodelavcev s Centra za čuječnost CFM, UMass, ZDA:

 • MBSR in Mind-Body Medicine, Residential Training/Retreat
  (Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli; Ludvika, Švedska, 2010)
 • Practicum (formerly Internship) in MBSR
  (Melissa Blacker, Florence Meleo-Meyer; Nemčija, 2011)
 • Teacher Development Intensive in MBSR
  (Florence Meleo-Meyer, Anita Olsson; St.Arbogast, Avstrija, 2013)
 • Midsummer Mindfulness – Practice as Science, Mindfulness & MBSR Workshops
  (Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer, Bob Stahl, Judson Brewer; Rim, 2016)
 • CFM MBSR Supervision (Charlotte Borch-Jacobsen, feb-apr 2017)


Od leta 2010 sem vodil preko šestdeset 8-tedenskih skupinskih treningov čuječnosti MBSR za splošno populacijo z raznovrstnimi težavami in treningov čuječnosti za obvladovanje stresa za podjetja.

Na področju vpeljevanja čuječnosti v podjetja (čuječnost na delovnem mestu) sem se dodatno izobraževal na Oxford Mindfulness Centru univerze Oxford, VB (2017).

Za vodenje programa Čuječnost v odnosu (IMP – Interpersonal Mindfulness Program) sem se izobraževal pri utemeljiteljicah tega programa Florence Meleo-Meyer in Phillys Hicks v Švici (Bern), na Nizozemskem (Naarden) in Španiji (Madrid), končno šolanje s pridobitvijo diplome pa opravil v Italiji.

Imam dolgoletne izkušnje z vadbo (Vipassana) in poučevanjem čuječnostne meditacije in joge, ki ju vadim od leta 1998:


 • Bivalna šolanja, joga in meditacija (1998, Lago de Atitlan, Gvatemala; 2001, 2002, 2004, Šivananda Yoga Vedanta Centri; AUT, CAD, FRA)
 • Transcedentalna meditacija (1998-2002)
 • Vipassana čuječnostna meditacija, 10-dnevni odmiki (Goenka: NEM, FRA, ITA, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008; IMS: (Bob Stahl, NEM, 2011, Bhante Bodhidhama, ITA, 2017)

 

Šolanje nadaljujem v tujini v šolah različnih tradicij (več) ter ves čas poglabljam svoje znanje in izkušnje pod supervizijo tujih učiteljev, še posebej Florence Meleo-Meyer (Brown Uni; ID Community), Diane Riebel (Jefferson Health) in Holly Nelson-Johnson (UCSD). Sem oče treh sinov in dveh pastork. 

Aware of the personal benefits from his own meditation practice, Robert Krizaj, was drawn to share with others. After training steadily for many years within MBSR Professional Education and Training, at the Center for Mindfulness, at the University of Massachusetts Medical School, and at the Mindfulness Center, Brown University, Robert Krizaj brought MBSR to Slovenia. He also is trained to teach the Interpersonal Mindfulness Program, in which a relational meditation is taught. His book with meditation practice recordings can inspire more people to engage and participate in their own health and flourishing. Sincerely,
Robert Križaj: Čuječnost (Mladinska knjiga, 2020, 2021)
dr. Jon Kabat-Zinn in Robert Križaj (Uppsala, Švedska, 2010)
Podkast z Miho Mazzinijem